Wat verbruikt een plotter? Printkosten en overige kosten

Bereken de verbruikskosten van een plotter

Verbruikskosten van een plotter

Als je een plotter (of grootformaat printer) gaat aanschaffen, wil je vooraf een overzicht van de eenmalige en terugkerende kosten. Welke kostenposten moet je meenemen in je berekening voor een overzicht van de verbruikskosten voor jouw nieuwe plotter? Onderstaand belangrijke punten die je niet mag vergeten.

plotter prijsAanschafprijs

Heel logisch…maar we zetten ‘m er toch even bij. De aanschafprijs zet je af tegen verwachte levensverwachting van de plotter.

 

plotter cartridgesKosten van cartridges

Wat kost een cartridge voor de printer? Het is vaak moeilijk exact te berekenen wat een print per pagina kost. Dit is namelijk mede-afhankelijk van printresolutie die je selecteert (des te hoger de resolutie, des te hoger het inktverbruik).

Daarnaast verbruiken sommige printers veel inkt t.b.v. onderhoud van het apparaat. Dit zorgt ervoor dat je vaker nieuwe cartridges moet aanschaffen. Reken je dus niet te snel rijk. Je kan eenvoudig de milliliter prijs van een cartridge berekenen om een vergelijk te maken qua kosten. Maar als je niet meerekent dat de ene plotter bijvoorbeeld 15% van de inkt verbruikt voor printeronderhoud dan kom je snel bedrogen uit.

plotter onderdelenTe vervangen onderdelen

Vraag aan jouw plotter leverancier of er onderdelen vervangen moeten worden. Zoals de onderhoudscartridge (vangt verbruikte inkt op tijdens onderhoud) en of de printkop van het apparaat. Sommige printkoppen kunnen verstopt raken wanneer ze een tijd niet zijn gebruikt.

 

plotter papier op rol en prijsPrijs van rol(len) papier

Selecteer de papiersoort waarop je wilt gaan printen (bijvoorbeeld: dikte & kwaliteit). En let vooral op dat je in je berekening het juiste papier meeneemt. Niet alle rollen plotterpapier zijn geschikt voor elke grootformaat printer.

 

stroomverbruik plotterEnergieverbruik

Energieverbruik is vaak niet de grootste kostenpost van printer. Maar voor een bedrijf dat MVO hoog in het vaandel stelt wel belangrijk om mee te nemen uiteraard.

 

 

Lees ook:

Tips bij het kopen van een plotter

Wat kost een A1 of A0 grootformaat printer?