Tweedehandse plotter | Verstandige aankoop?

Tweedehands plotter

Een nieuwe plotter of grootformaat printer is flinke aanschaf. Er zijn ondernemers die overwegen om een tweedehands variant aan te schaffen vanwege de hoge aankoopprijs. Als je de aanschaf van een gebruikte plotter overweegt, neem dan onderstaande punten mee in je beslissing:

Geen garantie meer

Op grootformaat printers zit vaak 1 of 2 jaar garantie. Deze machines gaan lang mee, dus op de tweedehands plotter die je aanschaft zal geen garantie meer zitten. Eventuele reparatie kosten zijn dan voor eigen rekening.

Dure onderdelen

Sommige onderdelen zijn niet te vervangen of de onderdelen zijn duur in aanschaf. Zeker als je het onderdeel niet zelf kan vervangen er moet een installateur aan te pas komen kan het goedkoper zijn om nieuwe printer aan te schaffen. Als je onderdelen aanschaft en zelf installeert, houd er dan rekening mee dat dit onderdeel wellicht niet het probleem oplost. Het is vaak gissen waardoor een foutmelding wordt veroorzaakt. Gebruikte onderdelen kunnen vaak niet retour worden gestuurd.

Geen software beschikbaar

De printer die je aanschaft zal enkele jaren oud zijn. Voor oude plotters is geen software beschikbaar zodat ze functioneren met de nieuwste Windows versies. Fabrikanten ondersteunen oude printermodellen op een gegeven moment niet meer. Dus software om dit te updaten is niet te verkrijgen/downloaden op fabrikanten sites. Kort samengevat: hierdoor kan je de plotter niet gebruiken.

Geen ondersteuning of service

Als je een printer koopt via een dealer, IT leverancier, kantoorvakhandel, webshop of winkel heb je altijd een vast aanspreekpunt. Je kan er terecht met vragen, bijvoorbeeld over de installatie. Of als er problemen zijn dan zorgt jouw leverancier binnen de garantietermijn voor een oplossing. Tevens hebben veel printers het eerste (of soms zelf de eerste 2 jaar) een next-day onsite garantie. Dat wil zeggen dat als de printer kapot gaat er de volgende dag een reparateur op de stoep staat om het apparaat te maken. Bij een plotter die ouder dan 1 of 2 jaar is, heb je geen servicepunt om op terug te vallen.

Geen budget voor nieuwe plotter

Mocht je geen budget hebben voor de aankoop van een nieuwe plotter dan is wellicht het leasen ervan een idee. Bij diverse bedrijven kan je voor een lange of korte periode huren een dergelijke A1 of A0 printer leasen of huren.

 

Lees ook:
Welke plotter kopen?
Aankooptips bij aanschaf van een plotter
HP versus Canon: wat is het beste plottermerk?