Waar moet je opletten bij het kopen van een plotter

Waar moet je opletten bij het kopen van een plotter

Je huidige grootformaat printer heeft begeven of je koopt voor het eerst een plotter. Waar moet je opletten bij aanschaf van een nieuw exemplaar? Onderstaand enkele punten die je mee kan nemen in je selectielijst.

Papierformaat

Een plotter kan niet standaard alle papiergroottes printen. De een is geschikt voor het printen van A0 papier en de ander voor printen op A1 papier. Vaak is het zo dat des te groter het papierformaat, de aanschafwaarde ook hoger wordt. Tevens moeten op een grotere printer ook grotere en ook duurdere rollen papier op.

Wat ga je printen?

Er zijn plotters die geschikt zijn voor het printen van bouwtekeningen in zwart/wit, full colour posters of printen op canvas. Bedenk van tevoren wat je allemaal wilt kunnen printen. Het is leuk om (vakantie)foto’s op grootformaat te kunnen printen. Maar een dergelijke printer kost aanzienlijk meer dan printer die uitermate geschikt is voor het printen van bouwtekeningen. Dus maak een goede selectie vooraf.

Grootte van het apparaat

Houd er rekening mee dat een plotter flink wat ruimte nodig heeft. Kijk voordat je een printer koopt naar de afmetingen en of deze past in de beoogde ruimte. Het wordt aanbevolen om printers en multifunctionals (printers die ook kunnen scannen/kopiëren) ongeacht het formaat niet in dezelfde ruimte te plaatsen als waar men werkzaam is.

Gebruik van de plotter

De kwaliteit van een grootformaat printer staat gelijk aan een langere levensduur. U wilt niet na enkele jaren opnieuw gaan oriënteren naar een nieuwe plotter. Maar voor alle printers geldt: des te intensiever het gebruik, des te sneller deze versleten is.

Beschikbare onderdelen

Bij sommige printer kan je nog losse onderdelen bijbestellen. Bijvoorbeeld een papier opvangbak. Deze bak vangt het papier op na het printen. Dit voorkomt dat prints beschadigd/gekreukt raken wanneer ze op de grond vallen. Bij HP zijn hoezen beschikbaar ter bescherming van uw plotter. Dit is makkelijk wanneer u uw plotter vaak vervoert, bijvoorbeeld bij beurzen en evenementen. Kijk ook welke onderdelen er regelmatig vervangen moeten worden. Bij sommige printmerken moet de printkop t.z.t. worden vervangen. Dit is een relatief duur onderdeel van de printer.

Onderhoudskosten

Wat kosten nieuwe cartridges en hoe vaak moet je deze vervangen. Bij het ene merk zijn de cartridges duurder, maar verbruikt de printer minder inkt. Er zijn plotters die inkt verbruiken bij de onderhoudsroutines van het apparaat. Zij spoelen de printkoppen door met inkt. Deze inkt valt in een “opvangbak” en kan niet meer worden gebruikt om te printen. Ook is het goed om te kijken naar onderdelen die vervangen moeten worden tijdens de levensduur van een plotter. De kosten van de vervangingsonderdelen (en reparatiekosten) kunnen flink oplopen. Waardoor men na enkele gebruiksjaren beter het apparaat kan afschrijven dan een reparatie te overwegen.

Lees ook:

Welke plotter past bij mijn bedrijf?

Canon versus HP: wie heeft de beste plotters?

Bekijk A0 printer vergelijkingen

Bekijk A1 printer vergelijkingen

About the Author

plottersvergelijken administrator